Tallinna, uskollinen ystäväni

Ei liene yllätys, että pidän Tallinnasta. Kun matkustan, mua kiinnostaa yleensä kusisimmat baarit, valokuvaaminen ja hyvä ruoka. Tämän matkan tavoitteena oli edetä Kalamajasta eteenpäin kohti Koplia.

Vaikka olen hyvä suunnistamaan, niin olen huono tarkastamaan etukäteen paikkojen aukioloaikoja. Kun lähtee aamun ensimmäisellä lautalla Tallinnaan, onnistuu olemaan kaupungissa aikaan, jolloin on vaikea löytää aamupalankaltaista syömäpaikkaa. Jos seljankka maistuu aamukymmeneltä, silloin sinulla ei ole minun ongelmaa.

Alunperin mun oli tarkoitus käydä syömässä aamupalaa Sesoon-ravintolassa osoitteessa Niine 11. Paikka oli nuorisohenkinen ja varteenotettava lounas- tai illallisruokailuun. Tarjoilu aloitettiin vasta kello 11, joten jatkoin matkaa seuraavaan kohteeseen.

Tallinna on niin paljon enemmän kuin vanhan kaupungin muurien sisäpuolelle jäävä alue. Viime retkieni myötä olen tutustunut alueisiin, joissa tapaa paikallisia ja jossa tuoppi Sakea ei maksa 6 euroa.

Kamahouse Köök sijaitsee osoitteessa Kopli 25 ja sinne pääsee raitiovaunuilla 1 ja 2. Jos päätät kävellä sinne ja ihailla puutaloaluetta niin pysy vahvana, vaikka katunumerointi horjuttaa uskoasi. Paikka löytyy Google-kartasta kohdasta E ja se löytyy tekstin lopussa.

Listalta löytyy aamupalaksi soveltuvaa ruokaa. Söin mannapuuroa ja piirakan. Ruoka on paikallisesti tuotettua ja talon hampurilaista on kehuttu yhdeksi kaupungin parhaaksi. Tila on kaunis ja siellä viihtyy mielellään pidemmän aikaa Wifin ja Huojuvan tornin äärellä.

Ravintolan takaosassa on myynnissä taiteilijatarvikkeita ja sinne on rakentumassa elokuvakahvio. Paikka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Päädyin juttelemaan paikan omistajan kanssa matkasuunnitelmastani. Olin lukenut alueesta hyvin vähän, mutta sen verran, että minua kiinnosti tutustua tarkemmin Koplin alueeseen. Sepa, 1. ja 2. Liin vaikuttivat kiinnostavilta. Hänen toivotuksensa olikin "Joo, minä en menisi sinne yksin."

Pukeudun matkoillani yleensä siten, että on vaikea tietää olenko yksi alueen kodittomista vai omaanko ainostaan huonon arvostelukyvyn. Minua eivät mitkään "En menisi sinne yksin ja tämän alueen saat kiertää kaukaa, sinne älä mene" estäisi. Kyllähän tällä vaatetuksella sulautuu helposti massaan. Sen lisäksi olenhan mä aika rankkis.

Etenin pitkin Koplia ja puhuttu kieli vaihtui venäjäksi. Talot olivat ränsistyneitä, mutta mielestäni sympaattisia. Ihmisillä oli iloisen värisiä vaatteita ja kotieläimiä kavereinaan.

Jatkoin matkaani halki kauniin puiston ja mietin miten täällä mitään vaarallista olisi. Suunnilleen siinä kohtaa vastaani taivalsi, poliittisesti korrektisti ilmaistuna, henkilö, joka asui alueella jolla on tavattu sosiaalisia ongelmia.

En väittäisi olevani kokematon ihmisten kohtaaja, mutta tämä tilanne laittoi oman oletetun ihmisosaamisen vähän nöyrempään järjestykseen. Vastaantulijan pistävä katse, pahuutta nähneet ja kokeneet silmät olivat todella vähän kiinnostuneita minun innostuksestani nähdä sitä todellista Tallinnaa. Vaihdoin tien puolta, suojatien kohdalta, kuten kunnon kansalaiset tekevät. Piilosuunnitelmassani oli toive siitä, kuinka vastaantuleva potentiaalinen tappaja hämmentyisi tästä manööverista niin, ettei henkirikos kiinnostaisi niin paljoa heti aamupäivästä.

Oli metristä kiinni, että olisin päässyt hyppäämään paikalle saapuneen raitiovaunun kyytiin. Kun vaunu lähti pysäkiltä, paljastui toiselta puolelta kiskoja 10 tuijottavaa silmäparia. Selkäni takana saman verran. Istuin alas penkille ja pälyilin ympärilleni, jos löytäisin edes vähän turvallisen näköisen hahmon, joka ei olisi liuottimilla kyllästetty. Ei löytynyt. Annoin kaikille pummaajille rahaa, eikä tullut mieleen nostaa kameraa laukusta taltioidakseni tätä ympäröivää lomatunnelmaa. Tässä vaiheessa seuraavan raitiovaunun saapumiseen oli aikaa 7 minuuttia. Jossain vaiheessa ihmiset alkoivat liikkua minua kohti. Päätin tarkastella pysäkin ympäristöä kävelemällä edestakaisin. Lopulta pääsin raitiovaunun kyytiin.

Raitiovaunu vei minut kääntöpaikalle, jossa sain hengähtää. Palasin vaunulla takaisin sinne, mistä olin aloittanut aamuni, eli Kamahouse Köökiin. Näin paikan omistajan terassilla juttelemassa miehen kanssa. Huikkasin ohimennen selvinneeni Kopli-kierroksesta ja että minun olisi pitänyt kuunnella hänen ohjeitaan. Hän pyysi liittymään seuraan juttelemaan ravintolaan saapuneen herran kanssa, joka oli Jorma Pulkkinen! Lapsuuteni parhaimmistoon kuului Ruutuysi, eli -ässä, sekä Sirpa ja perhoskoira, joten kysymys Tunnetko sinä hänet? oli varsin irrelevantti.

Aikaisemman kokemukseni perusteella olin normaalia valppaampi kulkiessani kohti rantaa. Kun näin 50 metrin päästä kolme lasta rynnäkkökiväärin kanssa, oli tunnelma taas vähän ennemmän koholla. Olin tässä vaiheessa huomattavasti enemmän valmis tapaamaan alueen kissoja kuin muovikuulia omistavia lapsia.

(Löydä kissi kuvasta.)

Pelguranna oli tosi kivan näköistä aluetta. Jos minua kiinnostaisi lapsiperheet, niin voisin kertoa heille, että siellä oli vaikka minkälaista pomppulinnaa ja kiipeilytelinettä tarjolla. Ravintolasta sai ruokaa ja kaljaa. Merimetsän pururataa voi hyödyntää joko kuntoiluun tai höyryjen irrotteluun. Juostessa kehää metsässä voi miettiä, ketä lapsistaan vihaa vähiten.

Löysin maasta häiriintyneimmän näköisen etiketin hetkeen. Se sai minussa kuitenkin aikaan ostohalun, että sinällään onnistunut etiketti tämä kyllä on.

Lopulta olin takaisin tutulla Telliskivi-kadulla. Baar Bistro Kukeke oli yhtä maukas kuin aina. Suosittelen.

Balti Jaamin vieressä oleva markkinapaikka on mun kestosuosikki.

Olin lukenut kauniita sanoja Leib resto ja Aed -ravintolasta. Se löytyy vanhasta kaupungista osoitteesta Uus 31. Paikka on tosi hieno ja viihtyisä. Se sopii parhaiten henkilöille, joita kiinnostaa hyvä palvelu ja kaunis sisäpiha. Kun näyttää kodittomalta, niin huomaa nopeasti, miten aika rientää hyvässä (omassa) seurassa. Viininkin saa juotua ihan muutamissa minuuteissa.

Kotimatkalla kannattaa vielä hyödyntää laivan aurinkokansi. Smilla-ystävä kainaloon ja kuoharia muovimukiin!

Olen piirtänyt karttaan matkani, kyseiset välietapit eivät merkitse juuri mitään. Paitsi E. Kävelymatkaa tuli yhteensä noin 18 km. Haluan vielä huomauttaa, että suurin osa Kopli-katua on täysin mukavaa seutua, mutta kartan kohdasta D eteenpäin on syytä olla mieletään reipas.

Vinkki: Oppaissa kerrotaan julkisen liikenteen kuljettajista, jotka murisevat kulkuneuvosta lippunsa ostaville. Tallinnan joukkoliikenne on ollut paikallisille maksutonta vuoden alusta lähtien. Tämä on ilmeisesti vapauttanut palvelualttiutta rahastamisen suhteen. Mikään kioski ei siis myynyt kertalippuja, vaihtoehtona oli ladata matkakortille arvoa tai päivälippu. Lue lisää täältä.

Ei muuta kuin head reisi!

 

Ps. Kokosin viime aikoina tekemäni Tallinnan retket yhden kategorian alle ja löydät muut alueelle suunnatut koosteeni täältä.

29.07.2013 kl. 23:08

Kesäloma, miten hieno keksintö

Olin hyvin paljon tämän loman tarpeessa. Jopa niin, että askartelin kahta päivää ennen loman aloitusta erilaisia ilahduttavia hahmoja kaikesta mahdollisesta.

Kesäloman alettua tartuin luonteelleni ominaisesti puukkoon.

Ensimmäinen kesälomaviikkoni oli hyvin tehokas. Seuraavat kolme viikkoa voivatkin sujua makoillessa. Mulle on sattunut pelkästään hyviä asioita koko viikon ajan. Kaikki asiat ovat järjestyneet, noin vaan humps-humps. Olen ollut maailmalle hyvin kiitollinen.

 Minulla on uusi ruokapöytä ja se on keltainen. Hullun keltainen. Nyt yritän miettiä minkä väriset tuolit maalaisin niiden kaveriksi. Mitä sanot, mitä lajia laitetaan?

Tilasin Karinin kesäreseptikortit ja innostuin tekemään jääteetä.

Nyt kuuntelen sadetta. Hieno elämä. Kyllä sanon.

06.07.2013 kl. 15:06

Olipa kerran... -brunssi

Wonderland esitti brunssikutsun, ja koska en ole vaikea, päädyimme testaamaan Olipa kerran... -ravintolan tarjonnan. Tiloissa sijaitsi aiemmin Fransmanni-ravintola. Brunssin hinta on 19 €. Ensimmäiseksi huomio kiinnittyi ravintolan värikkyyteen sekä tarjoilijoiden että sisustuksen kohdalla.

Ketjuravintoloiden problematiikka lienee samankaltainen kuin hipstereillä. Miten näyttää huolettomalta, kun on ensin käyttänyt kolme tuntia aikaa pukeutumiseen? Eriparisisustus näyttää siis kivalta, mutta ongelma on kai siinä, että se, mikä näytti aiemmin originellilta, onnistuu nykyään näyttämään samalta kuin kaikki muutkin.

Silmät bongasivat monta herkullisen näköistä tarjottavaa ja kivoja yksityiskohtia. Kahvia varten oli tarjolla erilaisia makusiirappeja ja jälkiruokien yksityiskohdat tallentuivat kameraan.

Tarjolla oli croissantteja, leipää, voita, smetanaa, ananasta, vihersalaattia, suolakurkkua, minitomaatteja, kurkkua, kaali-, pasta- ja avocadosalaattia, brie-, mozzarella-, emmentaljuustoa, meetwurstia, parmankinkkua, pähkinöitä, marjoja, smoothieta, pekonia, jauhelihapihvejä, munakasta, turkkilaista jugurttia ja jotain pateeta. Jälkiruokapöydässä tarjottiin pannukakkuja, pannacottaa, jäätelöä ja karkkeja. Juomavaihtoehtona omena- ja appelsiinimehua sekä kahvia isoista mukeista. Nämä ovat aistinvaraisia arveluita, sisältökyltit puuttuivat.

Suurin osa ruuasta oli ihan syömäkelpoista, patee lienee ainut, joka jäi ensimmäisen palan jälkeen lautaselle. Kuvassa kauniina esiintyvät pannukakut maistuivat lähinnä donitseille ja suklaamuffini oli sisältä kylmää ja päältä kuivaa. Kun ruoka saapuu pussista, se myös maistuu siltä. Rakastan avokadoa, mutta se ei esiinny kovinkaan kauniina noutopöydän salaattivalikoimissa muussaantuneena. Avokeittiön rönsyävät hyllyt voisi siivota pois näkökentästä.

Smetana oli nostettu marjojen ja pähkinöiden viereen. Jossain tätä voitaisiin mieltää uudisajatteluksi, mutta minulla on sen verran uskoa maailmaan, että uskon tarjoilijoiden ruuantunnistusvaikeuksiin. Turkkilaista jugurttia kun taas tarjoiltiin sille vähän epäloogisessa paikassa vihersalaatin ja ananaksen vieressä.

Minä toivon aina, todennäköisesti enemmän kuin kukaan muu, että brunssi olisi taivaallinen. Olipa kerran... -brunssi jäi vähäsen plussan puolelle. Ymmärrän, että koko brunssin ajan ei välttämättä riitä kaikkia lajeja tarjoiltavaksi asiakkaille. Toisaalta, kun fiilikseksi jää, että ne jotka ehtivät, syövät tässä eilisen illan jäljelle jääneitä jälkiruokia, ei olla ihan vielä siellä, mitä minä kaipaan.

Plussaa isoista kahvimukeista, hyvistä mehuista, kauniista jälkiruuista (vaikka maistuivat pahalta) ja yrityksestä. Jos ei yrittäisi huijata hotelliaamiaista brunssiksi pirteällä sisustuksella, niin tykkäisin.

16.06.2013 kl. 17:47

Ei ole kaunis se

Leivoin eilen prinsessakakuille pohjat. Heräsin tänään kello kuudelta värjäämään ja vaivaamaan marsipaania, joka on kaiketti ottanut inspiraatiota häpyhuulten väristä. Eivät olleet kauniita leipomukseni, mutta silti: Onnea Madde ja Chris!

Kuten totesin töissä, niin aion juhlia, ja sua ei ole kutsuttu! Jippii!

07.06.2013 kl. 15:04

Voin tehdä tänään silmäpusseistani teltan

Se on taas ruokapostauksen aika. Minulla oli mahdollisesti paras päivä kaikista eilen. Niitä on siunaantunut tälle viikolle joka päivälle, joten olen kohta aika valmis kuolemaan, kunhan ensin siivoaisin. Asuntoni on nimittäin semmoinen läävä, että olisi parkkeerattava kuollut ruumiini tuohon oven eteen, jotta tänne ei pääsisi kukaan sisään. Okei, lupaan, huomenna siivoan.

Illan teemaksi muodostui kokeilla uusia grillijuttuja, joita ei jostain syystä ollut päässyt aiemmin testaamaan.

Grillattu parsa oli mulle uusi ystävä, siitä piste. Suosittelen!

Pekoniliemessä kärynneet kevätsipuleiden varret, mahtavaa!

Kesän ensimmäinen Atrilli! Vaalin sitä huolella. Tai no, todenmukaisempaa olisi todeta, että vartioin. Voisin järjestää juhlat b-luokan makkaroiden hyväksi.

Ei mulla muuta. Kattauksessa ei käytetty lautasia, vaan kaikki syötiin grillistä tai suoraan paketista. Hieno konsepti.

Hyvää lauantaita kaikille, paitsi niille, joista en pidä. Heille herpes.

01.06.2013 kl. 09:14

Tänään salaattia savusiialla ja halloumilla

Tänään oli ensimmäisen puistopiknikin aika. Otin kameran mukaan, että saisin kuvattua tuon ruuan. Ulkona oli niin kuuma, että teki heittää vaatteet pois ja mennä vittuilemaan köyhille. Päädyin ainoastaan syömään.

29.05.2013 kl. 20:03

Tämäkin on ruokapostaus

Koska erikseen valitettiin ruokakuvista, niin aion tuottaa näitä huolella. Tein tänään herkkusalaatin. Sen täytyy olla iloisimmista asioista mun arkiruuassa pitkiin aikoihin! Mulla oli jotenkin ihan älyttömästi erilaisia täytteitä tässä, sen ei tarvitse olla niin. Tämän salaatin kruunu on ihana pohja, jota voi muokata mielensä mukaan. Se menee näin:

- Tee joku pesto/käytä valmista. Minä heitin vähä rucolaa, auringonkukansiemeniä, valkosipulinkynnen, öljyä ja parmesania astiaan sauvasekoittimen survottavaksi
- Pilko tomaatteja, kurkkua ja SUOLAKURKKU.
- Valmista haluamasi annos couscousia, ja pyöritä pesto joukkoon
- Kasaa tämä kaikki vihreän salaatin päälle ja pyöritä
- Täytä millä haluat, minä heitin sinne vähän katkarapuja ja avocadoa sekä keitetyn kananmunan.
- Voisin kuvitella laittavani tähän esim. parsakaalta, sieniä, kesäkurpitsaa, porkkanaa. raejuustoa, kanaa, kalaa käytännössä vähän mitä sattuu.
 

 

27.05.2013 kl. 18:53

Vailla asennetta kohti elämää

Tänään oli keskimääräistä parempi juhlapäivä. Päivä alkoi brunssilla Hakunan kanssa, jatkui Maailma kylässä -festareilla, jossa törmäsin ystävääni Mademoiselle Unikkoon. Kahvihetken, yleisen vaeltelun jälkeen päädyin koemakaamaan Peppen sängyn, jonka jälkeen tiedustelin rampautuneen Catariinan avuntarvetta ja koska sitä ei ollut, nautin teemukin Punavuoren putiikissa. Nyt keskityn keskinkertaiseen vihaamiseen.

26.05.2013 kl. 22:12

Hampurilaisperjantai

Tein perjantaihampurilaisen tänään. Siinä oli jauhelihapihvi, guacamolea ja halloumia. Tein porkkanaranskalaisia. Muutaman minuutin keittämisen jälkeen, paistoin porkkanoita pannulla. Eivät olisi tarvinneet öljyä. Tee sinäkin!

24.05.2013 kl. 23:40

God morgon!

Olen ollut kipeänä yli viikon ja ajattelin että silloin voi aloittaa päivän kolmella lätyllä. Mansikat ovat yhä aika mauttomia ja asunnossa oli niin paljon käryä paistamisen jälkeen, että nieleminen sattui. Tätä en saanut näkymään kuvassa.

16.05.2013 kl. 11:55

Hyvää päivää

Oon innostunut taas kuvaamisesta. Yritän taltuttaa jokin aika sitten ostamaani 35 mm linssiä. Tekemäni smoothie, joka näkyy kuvassa, ei ollut erityisen hyvää.

15.05.2013 kl. 13:48

Hyvää huomenta!

Kun on maannut viisi päivää kyljellään tuottaen erilaisia ysköksiä haluaa jotakin makoisampaa syötävää välillä. Leivoin eilen parmesanleipää ja tein aamulla lempiguacamoleani päällysteeksi.

13.05.2013 kl. 11:28

Islanti-käyttöopas 3

Islannin maaperä on kaikkea sitä mitä ei osaa odottaa. Sään ollessa vaihteleva tuli autoilupäivänä vastaan ennennäkemättömiä värinyansseja. Kuvat on otettu auton ikkunasta.

Toukokuu ei ollut vielä turistikautta, mutta osaan vaan kuvitella miltä nähtävyyksiltä näyttää kuukauden päästä. Nuo purskahtelevat kuumat lähteet ovat niin taianomaisia. Vaikka olen nähnyt niiden toimintaa jo monet kerrat, jaksan silti odottaa purkauksia yhtä jännittyneenä kuin sukupuolitautitestien tuloksia.

Hän on Gullfoss. Ei pysty selittämään miten iso se on. Tuolla kalliolla seisoo ihmisiä. He voivat toimia teille mittasuhteena. Geysir ja Gullfoss sijaitsevat 5 min matkan päässä toisistaan. Kannattaa huolehtia kameran suojaamisesta vesiputouksilla yleensä. Vettä tuivertaa sen verran paljon, että retki saattaa päättyä kameran kannalta kohtalokkaasti. Jonkinlaisen sade/kuoritakin mukaan ottaminen Islantiin on muutenkin järkevän ihmisen valinta.

Niin suurta, niin mieletöntä. Perinteiseen Golden cirkle -kierrokseen olisi kuulunut käynti Þingvellirillä, mutta mun mielestä se on vähän tylsä kiviröykkiö, jossa voidaan todeta, että tuolla horisontissa mannerlaatat kohtaavat. Siis sama, kun kehuskelisin kuinka olen saanut jaettua pesää viisi vuotta sitten. Ei mitään perspektiiviä tai käsitystä sen vaikutuksesta nykypäivään.

Hevoset. Pystyn suoriutumaan ihan helposti Suomessa tietäen, että hevosia löytyy täältäkin. MUTTA. Kun pääsen Islantiin, sekoan. Jopa siinä määrin, että pystyn helposti kutsua heitä heposiksi.

Rakennuksia, joiden katolla on risti löytyy liki joka kylästä.

Islanissa on ollut tosi vähän lunta tänä talvena. Vähäsen sitä kuitenkin näkyi joissakin paikoissa. Ilmasto ei anna hirveästi miinusta talvella, mutta vastaavasti tuulta kyllä. Talvitakki toukokuun alussa oli siis tällä kertaa hyvä valinta.

Lopulta oli aika käydä syömään. Buddha cafe osoitteessa Laugavegur 3, tarjoili aasialaista ruokaa. Sushi oli aivan mielettömän tarkasti ja hyvin tehty. Sitä oli ilo syödä.

Bless!

12.05.2013 kl. 12:23

Islanti-käyttöopas 2

Islannissa on ne tietyt asiat, jotka vaan täytyy nähdä. Blue Lagoon, Geysir (käytönnössä Strokkur) ja Gullfoss. Kivana lisänä on ratsastaminen, valas- ja lunnisafarit. Koska olen nähnyt nämä asiat melkein joka reissullani, otan ensi kerralla auton alle nähdäkseni enemmän sitä mielettömän kiinnostavaa saarta. Ystäväni teki matkan Islantiin muutama viikko ennen minua. Matkakertomus vuokra-auton kyydistä löytyy täältä.

Olen ratsastanut kerran aiemmin Laxnes Horse Farmilla. Se on paikallisten suosiossa, koska siellä ollaan onnistuttu säilyttämään  maatilan tunnelma.

Tämänkertainen ratsastuskokemus jäi vähäsen miinusmerkkiseksi liian pitkien jalustimien, kovapäisen ratsun ja kokemattoman ratsastajan takia. Palvelu pelasi muuten hyvin, he hakevat kotiovelta ja tarvittavia varusteita voi lainata ellei niitä ole itsellä mukana, mutta varsinaista opastusta pysäytyksen ja liikkeelle tönäisyn lisäksi ei ollut.

Tässä kohtaloni. Birta. Viittä vaille rotkoa ja irronneita raajoja. Onneksi olen kohtuullisen tottunut entinen seikkailija, joten tämmöiset läheltä piti -tilanteet sujui, vaikka ratsastaminen tuntui vaikealta. Voin sanoa: Ei töltätty.

Kasper istui Sparks Mannsspjarir -kaupan ikkunassa. Hän juoksenteli pitkin vaatepinoja ja jahtasi häntäänsä. Ilahduttavaa oli kohtelias vastaanotto siitä huolimatta vaikka ei ostanut kaupasta mitään.

Reykjavikin keskustassa on hieno skeittipuisto ihan Laugavegurin vieressä.

Reykjavikissä sisäpihat yllättävät kauneudellaan tai sitten yllätyksellään. Suosittelen pitämään silmät auki ja tarkastelemaan millaisia rakennuksia kaupungista löytyy.

Parissa päivässä saa jo jonkinlaisen käsityksen Reykjavikin keskustasta. Testattavia ruokapaikkoja löytyy yli oman suoriutumiskyvyn, joten suosittelen palaamaan uudestaan sen sijaan että stressaisi kaikkea sitä mitä ei ole ehtinyt kokea.

Se, mikä on aina ilahduttanut Islannissa on yhdessä oleminen ja tekeminen. Joko kutsutaan kaverit kylään syömään, tai mennään viettämään aikaa lämpimiin altaisiin. Kävin Laugardalslaugin uimalassa, se on iso ja monipuolinen. Vähemmän ruuhkaisa ja turistien tuntema allas Sundhöll Reykjavíkur löytyy lähempänä keskustaa.

Vietin aikaa pienen islantilaispeikon kanssa. En ole koskaan tavannut noin hyvätapaista ja ihanaa tyyppiä. Hänen intohimonaan oli Legot ja koska islanninkielentaitoni oli hataraa lajia vietin hänen kanssaan aikaa lähinnä kysymällä Hvað er þetta? Seuraavana päivänä osat vaihtuivat ja mulla oli selittelemistä. Kaikesta oudosta kommunikaatiosta huolimatta minä olen kuitenkin hänen uusin ystävänsä, suomalainen peikko.

Ei ole niitä kaikilla.

 

12.05.2013 kl. 10:05

Islanti-käyttöopas

Kun kerron olevani menossa Islantiin, kuulen usein Voi vitsi, minäkin olen aina halunnut käydä siellä! Minun kysymykseni on Miksi et ole jo varannut lentoja? Tämä oli neljäs matkani Reykjavikiin. Olen kerännyt tähän jotain ajatuksia sinne matkaamisesta.

Lensin Icelandairilla suoraan kohteeseen. Matka-aika 3,5 tuntia, hinta 245 euroa. Aikaero 3 tuntia.

Hyvällä säällä voi nähdä Vattnajökull-jäätikön. Se on aivan järjettömän kokoinen. Varaa itsellesi ikkunapaikka, maisemat ovat näkemisen arvoisia!

Blue Lagoon on geoterminen kylpylä, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Vieressä on joku voimalaitos, ei ilmeisesti ydinvoimala, jonka lauhdevedessä on hyvä kylpeä. Suosittelen olemaan kastelematta hiuksia tässä lammessa ja käyttämään kylpylän tarjoamaa hoitoainetta ennen ja jälkeen pulahtamista. Laguunin reunalla on käytettävissä mineraalinaamio, jota saa käyttää niin paljon kuin haluaa, vaikutusaika kannattaa jättää  5-10 minuuttiin.

Sisäänpääsyn hinta on noussut viime vuosien aikana roimasti. Ennen 1 800 ISK, nykyään 6 600 ISK. Toisaalta, kokemus on niin ainutlaatuinen, että siitä maksaa mielellään. Lentokentältä voi ostaa 8 000  ISK hintaisen lipun (n. 50 e), joka kattaa linja-autokyydin Keflavikin lentokentältä Blue Lagooniin, sisäänpääsymaksun ja jatkokuljetuksen Reykjavikiin. Busseja kulkee noin tunnin välein. Tuo pakettihinta on joka tapauksessa halvempi kuin yksittäin ostettuna. Jos mahdollista, niin kannattaa sovittaa matkalla lentokentälle tai -ltä sen sijainnin takia. Eli 13 km Keflavikin lentokentältä. Knoppitietous, lausutaan Keplavik.

Reykjavik on hyvin turistiystävällinen. Pienellä lisämaksulla saa kuljetuksia hotellilta ja hotellille. Minulla asuu paikallisia ystäviä Reykjavikissä, joten yövyin heidän luonaan.

Ruuan hinta kaupoissa on aikalailla samaa tasoa kuin Suomessa. Asun melkein aina ystävien sohvilla matkustellessani, joten oman aamupalan laittaminen tulee tutuksi.

Reykjavikin keskustassa suunnistamista helpottaa Hallgrímskirkja. Maisemia pääsee tutkimaan 700 ISK hintaan.

Sää ei suosinut tällä matkalla, aurinko paistoi tulessa ja lähtiessä. Paikallisystävät pahoittelivatkin säätä. He olivat silti ihmeissään siitä, että vierailun aikana oli tuullut niin vähän. Alkuperäiskansa tunnistaa turistin sateenvarjosta. Useimmin se osoittautuu tarpeettomaksi sateella, kun tuulee suoraan Atlantilta, joka näkyy kuvassa.

Sää saattaa olla hyvinkin paikallista. Vaihtamalla korttelia saattaa selvitä sadekuurosta. Sieltä saattaa löytää suloisen kissan! Hyvää päivää!, sanoin.

Se, mikä pistää silmään on graffitien määrä katukuvassa ja värikkäät talot. Ne voivat olla ihan mitä tahansa. Omanmuotoisia ja -värisiä. Neonvärit - ei ongelma!

Reykjavikin ydinkeskusta on pieni. Se on täynnä kahviloita ja ravintoloita. Hintataso näissä on suunnilleen sama kuin Suomessakin. Keskustan halkovan Laugavegurin putiikeista saa ostettua tarvittavat matkamuistot. Lentokentältä saa ostettua esim. Blue Lagoonin tuotteita halvemmalla kuin muualta saarella. Samoin kuin Bioeffect-tuotteet. Hämmennystä herättää se, että saarella tuotteet myydään EGF-nimisenä. Suomessa 25 ml seerumia maksaa noin 135 e, Islannin apteekeissa 60 e, lentokentällä ja -koneessa noin 40 e.

C is for Cookie -kahvila osoitteessa Týsgata 8, oli viihtyisä ja sieltä sai hyvää suklaakuorrutettua juustokakkua kermavaahdolla. Kahvi sai viisi papua viidestä mahdollisesta. Saarella kaikki asiat tulee ilmeisesti kermavaahdolla kyllästettynä ja en voi väittää sen häirinneen.

Stofan-kahvila osoitteessa Adalstraeti 7, oli myös erittäin viihtyisä. Yhden työntekijän isoäidin tekemä suklaakakku tarjoiltiin tietenkin kermavaahdon kanssa.

Olin ostanut Satu Rämön kirjoittaman Islanti-oppaan (Mondo) vanhemman painoksen. Talouden heilahtelut on jo ehtinyt vaikuttamaan maaliskuussa 2013 ilmestyneeseen uudistettuun painokseen sisältöön. Oppaassa kehuttua ravintola ei ollut enää olemassa vaan sen paikalle oli avattu uusi paikka, jolla ei ollut vielä virallista nimeä.

Laugavegi 27 -osoitteessa löytyy kyseisen oppaan kirjoittajan Satun Suomi PRKL! -kauppa. Käy kääntymässä, mikäli kaipaat viime hetken vihjeitä.

Varsinainen kirpputori  järjestetään lauantaisin Kolaportiðissa. Kylältä löytyy lisäksi monta potentiaalista antiikkikauppaa, johon olisi voinut jäädä pidemmäksikin aikaa. Hintataso oli aika sama kuin Suomessa, ehkä hivenen kalliimpaa jopa. Friða Frænka löytyy sataman lähistöltä.

Musiikki näkyy ja on olennainen osa Reykjavikia. Ensimmäinen asia, minkä islantilainen ystäväni tarkasti saavuttuani, oli illan keikkatarjonta. Kun makaa riittävän paljon lämpimissä lähteissä, ei löydä itseään iltaisin hippaamasta.

Kex-hostelli osoitteessa Skúlagata 28,on viehättävä sekoitus kaikkea sitä, mitä viihtyäkseni tarvitsen. Miellyttävä sisustus, hyvä ruoka, kelpo palvelu.

Se, että viereisessä pöydässä sattuu istumaan fanittamani Ólöf Arnalds ja Múmin Gunni, ei varsinaisesti pilaa tätä kokemusta. Pienen jutustelun jälkeen lähdin nimikirjoitusten kera askeltamaan sateeseen kevein askelin.

 

 

11.05.2013 kl. 21:51

Illan ohjelmaHienon naisen valinta. Jallusimaa, mansikoita ja siivoamista.

30.04.2013 kl. 23:09

Sunnuntai, olet kylmä, mutta kaunis

Otsikko sopii myös kuvaamaan minua. Leppoisaa löntystelyä. Testattiin Tamminiementien kahvila uudestaan ja perustettiin SK-kerho. Sunnuntai-Kulttuuri/Kahvi/Kävely-kerho siis. Otetaanpa taas vähän otetta elämästä.

 

28.04.2013 kl. 20:31

Hieno uusi kuppi

Ostin itselleni uuden kupin, koska siinä on riikinkukko. Voin juoda siitä juomia, samalla kun punon pahoja ajatuksiani.

Kuvan mansikat olivat kovia ja mauttomia, karhunmarjat maistuivat myrkkysirkoille.

28.04.2013 kl. 12:32

Se oli tavallinen iltapäivä

Mä haluan saada mun elämän näyttämään tältä.

Todellisuus on kuitenkin enemmän tätä. Tulin silti olleeksi monesta asiasta kiitollinen istuessani keitto sylissäni. Siitä, että keitto ei ollut kovinkaan kuumaa ja että sitä riitti vielä, että mulla oli kotiasu ylläni, sohvan kangas melkein samaa väriä kuin keitto ja että se on pestävissä.

24.04.2013 kl. 18:58

Aion mennä sinne uudestaan heti ensi viikolla!

Ajattelin haastaa hermostoa ehdottamalla uutta kahvipaikkaa ystäville tämän päiväistä tapaamista varten. Oletteko käyneet aiemmin Tamminiementien kahvilassa? Eivät olleet.

Syy hiljaiselta vaikuttavaan kahvilaan selvisi viimeistään kassalla. Miksi kaikki maksavat nykyään kortilla! Ei siitä jää kahvirahoja!  Kuulin seuralaisen äänensävystä asioita, joihin yritin suhtautua olemalla purskahtamatta nauramaan ääneen. Ehkä siksi, että pankkikortti on Suomessa ihan validi maksuväline! Kaikki asiakkaat saivat osansa vastaavasta öykkäröinnistä.

Paikka has-the-prices, eli kahvi oli viitosen ja pulla neljä. Makeat kakut 8 euroa, suolaiset 11 euroa. Suosittelen suhtautumaan hintoihin elämyksenä.

Olen viihdyttänyt itseäni lukemalla arvosteluja paikasta. Tässä joitain lempikohtia:

- Kahvilan omistaja kävi mm räyhäämässä kaikille, jotka kehtasivat mennä istumaan hänen nojatuoliinsa terassille. Tuolia ei ollut mitenkään merkitty istuinkieltoon. "Älä istu siihen, minä tulen välillä siihen polttamaan tupakkaa".

- Etuovella oli lappu aukioloajoista ja puhelinnumero johon pyydettiin soittamaan niin lukittuna oleva ovi tullaan avaamaan. Mutta numeroon ei vastattu, olimme siis aukioloaikana. Kiersimme kuitenkin talon ympäri ja päädyimme terassille, jossa pari ihmistä joikin kahvia, oletimme siis, että sisäänkäynti on terassin kautta. yritimme, mutta ovi oli lukossa. Juuri kun olimme lähdössä, tuli vanhempi rouva avaamaan ja kysyi todella töykeästi, että "oletteko asiakkaiksi tulossa?" johon vastasimme, että kyllä jos olette auki...jja tähän rouva vastasi taas todella töykeästi, että "eli ette ole tulossa!" Ja vetäisi oven taas edessämme lukkoon.

- Kahvilan pitäjä kulkee perässä ja tivaa mitä ostetaan. Kun kerromme, että kakku on läsähtänyt, niin myyjä sanoi, että kaikki on täällä läsähtänyttä.

-  Itse soittelin juuri kyseiseen paikkaan ja kyselin villan vuokrausta hääpaikaksi elokuulle 2013. Tilojen vuokrauksesta vastuussa ollut nainen totesi, "Ettei hän tiedä elääkö hän enää silloin."

21.04.2013 kl. 22:09
Tubbs - Evil plans and other stuff