Islanti-käyttöopas

11.05.2013 kl. 21:51

Kun kerron olevani menossa Islantiin, kuulen usein Voi vitsi, minäkin olen aina halunnut käydä siellä! Minun kysymykseni on Miksi et ole jo varannut lentoja? Tämä oli neljäs matkani Reykjavikiin. Olen kerännyt tähän jotain ajatuksia sinne matkaamisesta.

Lensin Icelandairilla suoraan kohteeseen. Matka-aika 3,5 tuntia, hinta 245 euroa. Aikaero 3 tuntia.

Hyvällä säällä voi nähdä Vattnajökull-jäätikön. Se on aivan järjettömän kokoinen. Varaa itsellesi ikkunapaikka, maisemat ovat näkemisen arvoisia!

Blue Lagoon on geoterminen kylpylä, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Vieressä on joku voimalaitos, ei ilmeisesti ydinvoimala, jonka lauhdevedessä on hyvä kylpeä. Suosittelen olemaan kastelematta hiuksia tässä lammessa ja käyttämään kylpylän tarjoamaa hoitoainetta ennen ja jälkeen pulahtamista. Laguunin reunalla on käytettävissä mineraalinaamio, jota saa käyttää niin paljon kuin haluaa, vaikutusaika kannattaa jättää  5-10 minuuttiin.

Sisäänpääsyn hinta on noussut viime vuosien aikana roimasti. Ennen 1 800 ISK, nykyään 6 600 ISK. Toisaalta, kokemus on niin ainutlaatuinen, että siitä maksaa mielellään. Lentokentältä voi ostaa 8 000  ISK hintaisen lipun (n. 50 e), joka kattaa linja-autokyydin Keflavikin lentokentältä Blue Lagooniin, sisäänpääsymaksun ja jatkokuljetuksen Reykjavikiin. Busseja kulkee noin tunnin välein. Tuo pakettihinta on joka tapauksessa halvempi kuin yksittäin ostettuna. Jos mahdollista, niin kannattaa sovittaa matkalla lentokentälle tai -ltä sen sijainnin takia. Eli 13 km Keflavikin lentokentältä. Knoppitietous, lausutaan Keplavik.

Reykjavik on hyvin turistiystävällinen. Pienellä lisämaksulla saa kuljetuksia hotellilta ja hotellille. Minulla asuu paikallisia ystäviä Reykjavikissä, joten yövyin heidän luonaan.

Ruuan hinta kaupoissa on aikalailla samaa tasoa kuin Suomessa. Asun melkein aina ystävien sohvilla matkustellessani, joten oman aamupalan laittaminen tulee tutuksi.

Reykjavikin keskustassa suunnistamista helpottaa Hallgrímskirkja. Maisemia pääsee tutkimaan 700 ISK hintaan.

Sää ei suosinut tällä matkalla, aurinko paistoi tulessa ja lähtiessä. Paikallisystävät pahoittelivatkin säätä. He olivat silti ihmeissään siitä, että vierailun aikana oli tuullut niin vähän. Alkuperäiskansa tunnistaa turistin sateenvarjosta. Useimmin se osoittautuu tarpeettomaksi sateella, kun tuulee suoraan Atlantilta, joka näkyy kuvassa.

Sää saattaa olla hyvinkin paikallista. Vaihtamalla korttelia saattaa selvitä sadekuurosta. Sieltä saattaa löytää suloisen kissan! Hyvää päivää!, sanoin.

Se, mikä pistää silmään on graffitien määrä katukuvassa ja värikkäät talot. Ne voivat olla ihan mitä tahansa. Omanmuotoisia ja -värisiä. Neonvärit - ei ongelma!

Reykjavikin ydinkeskusta on pieni. Se on täynnä kahviloita ja ravintoloita. Hintataso näissä on suunnilleen sama kuin Suomessakin. Keskustan halkovan Laugavegurin putiikeista saa ostettua tarvittavat matkamuistot. Lentokentältä saa ostettua esim. Blue Lagoonin tuotteita halvemmalla kuin muualta saarella. Samoin kuin Bioeffect-tuotteet. Hämmennystä herättää se, että saarella tuotteet myydään EGF-nimisenä. Suomessa 25 ml seerumia maksaa noin 135 e, Islannin apteekeissa 60 e, lentokentällä ja -koneessa noin 40 e.

C is for Cookie -kahvila osoitteessa Týsgata 8, oli viihtyisä ja sieltä sai hyvää suklaakuorrutettua juustokakkua kermavaahdolla. Kahvi sai viisi papua viidestä mahdollisesta. Saarella kaikki asiat tulee ilmeisesti kermavaahdolla kyllästettynä ja en voi väittää sen häirinneen.

Stofan-kahvila osoitteessa Adalstraeti 7, oli myös erittäin viihtyisä. Yhden työntekijän isoäidin tekemä suklaakakku tarjoiltiin tietenkin kermavaahdon kanssa.

Olin ostanut Satu Rämön kirjoittaman Islanti-oppaan (Mondo) vanhemman painoksen. Talouden heilahtelut on jo ehtinyt vaikuttamaan maaliskuussa 2013 ilmestyneeseen uudistettuun painokseen sisältöön. Oppaassa kehuttua ravintola ei ollut enää olemassa vaan sen paikalle oli avattu uusi paikka, jolla ei ollut vielä virallista nimeä.

Laugavegi 27 -osoitteessa löytyy kyseisen oppaan kirjoittajan Satun Suomi PRKL! -kauppa. Käy kääntymässä, mikäli kaipaat viime hetken vihjeitä.

Varsinainen kirpputori  järjestetään lauantaisin Kolaportiðissa. Kylältä löytyy lisäksi monta potentiaalista antiikkikauppaa, johon olisi voinut jäädä pidemmäksikin aikaa. Hintataso oli aika sama kuin Suomessa, ehkä hivenen kalliimpaa jopa. Friða Frænka löytyy sataman lähistöltä.

Musiikki näkyy ja on olennainen osa Reykjavikia. Ensimmäinen asia, minkä islantilainen ystäväni tarkasti saavuttuani, oli illan keikkatarjonta. Kun makaa riittävän paljon lämpimissä lähteissä, ei löydä itseään iltaisin hippaamasta.

Kex-hostelli osoitteessa Skúlagata 28,on viehättävä sekoitus kaikkea sitä, mitä viihtyäkseni tarvitsen. Miellyttävä sisustus, hyvä ruoka, kelpo palvelu.

Se, että viereisessä pöydässä sattuu istumaan fanittamani Ólöf Arnalds ja Múmin Gunni, ei varsinaisesti pilaa tätä kokemusta. Pienen jutustelun jälkeen lähdin nimikirjoitusten kera askeltamaan sateeseen kevein askelin.

 

 

Tubbs T
Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Voi vitsi, olen aina halunnut mennä Islantiin! Siellä on näköjään myös todistettavasti kaunista, kaiken kuvittelemani lisäksi.
Hanna12.05.13 kl. 01:48
Miksi et ole jo varannut lentoja! Ja siellä on kyllä tosi erikoista se maaperä. Ei juurikaan puita ja sitten tuommoisia laavakenttiä, kukkuu! Suosittelen!
12.05.13 12:32
Koska olen aina kuvitellut, että Islantiin matkustaminen olisi tajuttoman kallista. Mutta ei ilmeisesti olekaan. Ja se on hyvä se, ehkä siis menen jossain vaiheessa.
Hanna12.05.13 kl. 13:55
Kesäkaudella varmaan vähän kalliimpaa, mutta ei mitään mahdotonta silloinkaan. Tietysti, helppo huudella, kun ei tarvi maksaa yöpymiskustannuksia. Mutta hostelleissa oleminen on varmasti edullisempi vaihtoehto. Menisin milloin tahansa tuonne KEX-hostelliin yöksi!
12.05.13 14:02
Ohoh! nu vill jag också åka dit.
Pia13.05.13 kl. 00:09
Gör det! Kan ge bättre tips åt dig helt privat! :)
13.05.13 11:28
Vackra bilder! Jag har varit på Färöarna i 3 v. och Island påminner mycket om den ön, med sina vackra natur, byggnader och harmonin. Vill tillbaka (och till Island) :)
http://carloine.blogspot.com19.05.13 kl. 10:46
Vautsi! Jag har aldrig varit till Färoarna, men skulle förstås OCKSÅ vilja åka dit! Det är så magiskt! Liksom lamm som ligger på golfbanor :)
19.05.13 11:37
Tubbs - Evil plans and other stuff