Tallinna, uskollinen ystäväni

29.07.2013 kl. 23:08

Ei liene yllätys, että pidän Tallinnasta. Kun matkustan, mua kiinnostaa yleensä kusisimmat baarit, valokuvaaminen ja hyvä ruoka. Tämän matkan tavoitteena oli edetä Kalamajasta eteenpäin kohti Koplia.

Vaikka olen hyvä suunnistamaan, niin olen huono tarkastamaan etukäteen paikkojen aukioloaikoja. Kun lähtee aamun ensimmäisellä lautalla Tallinnaan, onnistuu olemaan kaupungissa aikaan, jolloin on vaikea löytää aamupalankaltaista syömäpaikkaa. Jos seljankka maistuu aamukymmeneltä, silloin sinulla ei ole minun ongelmaa.

Alunperin mun oli tarkoitus käydä syömässä aamupalaa Sesoon-ravintolassa osoitteessa Niine 11. Paikka oli nuorisohenkinen ja varteenotettava lounas- tai illallisruokailuun. Tarjoilu aloitettiin vasta kello 11, joten jatkoin matkaa seuraavaan kohteeseen.

Tallinna on niin paljon enemmän kuin vanhan kaupungin muurien sisäpuolelle jäävä alue. Viime retkieni myötä olen tutustunut alueisiin, joissa tapaa paikallisia ja jossa tuoppi Sakea ei maksa 6 euroa.

Kamahouse Köök sijaitsee osoitteessa Kopli 25 ja sinne pääsee raitiovaunuilla 1 ja 2. Jos päätät kävellä sinne ja ihailla puutaloaluetta niin pysy vahvana, vaikka katunumerointi horjuttaa uskoasi. Paikka löytyy Google-kartasta kohdasta E ja se löytyy tekstin lopussa.

Listalta löytyy aamupalaksi soveltuvaa ruokaa. Söin mannapuuroa ja piirakan. Ruoka on paikallisesti tuotettua ja talon hampurilaista on kehuttu yhdeksi kaupungin parhaaksi. Tila on kaunis ja siellä viihtyy mielellään pidemmän aikaa Wifin ja Huojuvan tornin äärellä.

Ravintolan takaosassa on myynnissä taiteilijatarvikkeita ja sinne on rakentumassa elokuvakahvio. Paikka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Päädyin juttelemaan paikan omistajan kanssa matkasuunnitelmastani. Olin lukenut alueesta hyvin vähän, mutta sen verran, että minua kiinnosti tutustua tarkemmin Koplin alueeseen. Sepa, 1. ja 2. Liin vaikuttivat kiinnostavilta. Hänen toivotuksensa olikin "Joo, minä en menisi sinne yksin."

Pukeudun matkoillani yleensä siten, että on vaikea tietää olenko yksi alueen kodittomista vai omaanko ainostaan huonon arvostelukyvyn. Minua eivät mitkään "En menisi sinne yksin ja tämän alueen saat kiertää kaukaa, sinne älä mene" estäisi. Kyllähän tällä vaatetuksella sulautuu helposti massaan. Sen lisäksi olenhan mä aika rankkis.

Etenin pitkin Koplia ja puhuttu kieli vaihtui venäjäksi. Talot olivat ränsistyneitä, mutta mielestäni sympaattisia. Ihmisillä oli iloisen värisiä vaatteita ja kotieläimiä kavereinaan.

Jatkoin matkaani halki kauniin puiston ja mietin miten täällä mitään vaarallista olisi. Suunnilleen siinä kohtaa vastaani taivalsi, poliittisesti korrektisti ilmaistuna, henkilö, joka asui alueella jolla on tavattu sosiaalisia ongelmia.

En väittäisi olevani kokematon ihmisten kohtaaja, mutta tämä tilanne laittoi oman oletetun ihmisosaamisen vähän nöyrempään järjestykseen. Vastaantulijan pistävä katse, pahuutta nähneet ja kokeneet silmät olivat todella vähän kiinnostuneita minun innostuksestani nähdä sitä todellista Tallinnaa. Vaihdoin tien puolta, suojatien kohdalta, kuten kunnon kansalaiset tekevät. Piilosuunnitelmassani oli toive siitä, kuinka vastaantuleva potentiaalinen tappaja hämmentyisi tästä manööverista niin, ettei henkirikos kiinnostaisi niin paljoa heti aamupäivästä.

Oli metristä kiinni, että olisin päässyt hyppäämään paikalle saapuneen raitiovaunun kyytiin. Kun vaunu lähti pysäkiltä, paljastui toiselta puolelta kiskoja 10 tuijottavaa silmäparia. Selkäni takana saman verran. Istuin alas penkille ja pälyilin ympärilleni, jos löytäisin edes vähän turvallisen näköisen hahmon, joka ei olisi liuottimilla kyllästetty. Ei löytynyt. Annoin kaikille pummaajille rahaa, eikä tullut mieleen nostaa kameraa laukusta taltioidakseni tätä ympäröivää lomatunnelmaa. Tässä vaiheessa seuraavan raitiovaunun saapumiseen oli aikaa 7 minuuttia. Jossain vaiheessa ihmiset alkoivat liikkua minua kohti. Päätin tarkastella pysäkin ympäristöä kävelemällä edestakaisin. Lopulta pääsin raitiovaunun kyytiin.

Raitiovaunu vei minut kääntöpaikalle, jossa sain hengähtää. Palasin vaunulla takaisin sinne, mistä olin aloittanut aamuni, eli Kamahouse Köökiin. Näin paikan omistajan terassilla juttelemassa miehen kanssa. Huikkasin ohimennen selvinneeni Kopli-kierroksesta ja että minun olisi pitänyt kuunnella hänen ohjeitaan. Hän pyysi liittymään seuraan juttelemaan ravintolaan saapuneen herran kanssa, joka oli Jorma Pulkkinen! Lapsuuteni parhaimmistoon kuului Ruutuysi, eli -ässä, sekä Sirpa ja perhoskoira, joten kysymys Tunnetko sinä hänet? oli varsin irrelevantti.

Aikaisemman kokemukseni perusteella olin normaalia valppaampi kulkiessani kohti rantaa. Kun näin 50 metrin päästä kolme lasta rynnäkkökiväärin kanssa, oli tunnelma taas vähän ennemmän koholla. Olin tässä vaiheessa huomattavasti enemmän valmis tapaamaan alueen kissoja kuin muovikuulia omistavia lapsia.

(Löydä kissi kuvasta.)

Pelguranna oli tosi kivan näköistä aluetta. Jos minua kiinnostaisi lapsiperheet, niin voisin kertoa heille, että siellä oli vaikka minkälaista pomppulinnaa ja kiipeilytelinettä tarjolla. Ravintolasta sai ruokaa ja kaljaa. Merimetsän pururataa voi hyödyntää joko kuntoiluun tai höyryjen irrotteluun. Juostessa kehää metsässä voi miettiä, ketä lapsistaan vihaa vähiten.

Löysin maasta häiriintyneimmän näköisen etiketin hetkeen. Se sai minussa kuitenkin aikaan ostohalun, että sinällään onnistunut etiketti tämä kyllä on.

Lopulta olin takaisin tutulla Telliskivi-kadulla. Baar Bistro Kukeke oli yhtä maukas kuin aina. Suosittelen.

Balti Jaamin vieressä oleva markkinapaikka on mun kestosuosikki.

Olin lukenut kauniita sanoja Leib resto ja Aed -ravintolasta. Se löytyy vanhasta kaupungista osoitteesta Uus 31. Paikka on tosi hieno ja viihtyisä. Se sopii parhaiten henkilöille, joita kiinnostaa hyvä palvelu ja kaunis sisäpiha. Kun näyttää kodittomalta, niin huomaa nopeasti, miten aika rientää hyvässä (omassa) seurassa. Viininkin saa juotua ihan muutamissa minuuteissa.

Kotimatkalla kannattaa vielä hyödyntää laivan aurinkokansi. Smilla-ystävä kainaloon ja kuoharia muovimukiin!

Olen piirtänyt karttaan matkani, kyseiset välietapit eivät merkitse juuri mitään. Paitsi E. Kävelymatkaa tuli yhteensä noin 18 km. Haluan vielä huomauttaa, että suurin osa Kopli-katua on täysin mukavaa seutua, mutta kartan kohdasta D eteenpäin on syytä olla mieletään reipas.

Vinkki: Oppaissa kerrotaan julkisen liikenteen kuljettajista, jotka murisevat kulkuneuvosta lippunsa ostaville. Tallinnan joukkoliikenne on ollut paikallisille maksutonta vuoden alusta lähtien. Tämä on ilmeisesti vapauttanut palvelualttiutta rahastamisen suhteen. Mikään kioski ei siis myynyt kertalippuja, vaihtoehtona oli ladata matkakortille arvoa tai päivälippu. Lue lisää täältä.

Ei muuta kuin head reisi!

 

Ps. Kokosin viime aikoina tekemäni Tallinnan retket yhden kategorian alle ja löydät muut alueelle suunnatut koosteeni täältä.

Tubbs T
Kommentarer (2)
Hassua, olin juuri itsekin viime viikonloppuna Tallinnassa, jolloin tuli myös käytyä Koplissa. Onhan siinä toki oma viehätyksensä, mutta muistelen, että joku on joskus aiemmin sanonut, ettei siellä kannata liikkua yksin. Tai ratikan ulkopuolella. Kivoja kuvia sinulla :)
Anonym30.07.13 kl. 16:58
Jej! Joo, siis mä en oikein tiedä miten se Koplin alue määräytyy tarkasti, koska se Kopli-katuhan alkaa Kalamajasta ja jatkuu kunnes tie päättyy. Pidän noiden puutalojen tiiraamisesta ja ihan parasta on seurata ihan tavallisissa askareissa olevia tyyppejä. Siellä he polttavat tupakkia ikkunassa. Tekisi mieli valokuvata ihmisiä enemmänkin, koska ovat vaan minusta niin siistejä. Luin tämän sen jälkeen, kun olin palannut kotiini. Mutta siis joo, ei pidä sekoittaa sitä koko Koplia tähän, vaan ennemminkin ne kolme viimeistä pysäkkiä Koplin päässä lienee ne, joissa on eniten tapahtumia.
30.07.13 22:46
Jag älskar alla dina bilder. Funderade just vart jag skall näst så kanske Tallinn inte skulle vara en sån dålig idé. Det låter som att du hade en fin dag trots allt :)
grannen30.07.13 kl. 17:36
Taaaack! Och jo, absolut! Jag förespråkar alltid Tallinn! Man tar sig dit med ca 30-40 euro, beroende på vilka båtar man åker med. Man klarar sig helt bra med en 50-lapp liksom hela rubbet. Okej, beror på vad man vill göra, men om man tycker om att gå runt och sitta på kaféer och sånt, så är det helt perfekt användning för ens 50 euro i plånboken. Läs igenom dom där gamla inläggena, där finns andra trevliga platser jag kan rekomendera. Tycker ju om billigt och inte så hemskt mycke turistgeggamoja.
30.07.13 22:50
Tubbs - Evil plans and other stuff